Secret Mill

Last Universal Common Ancestor. 8/8 - 25/8

07 August 2024

Last Universal Common Ancestor

Jaume Roig & Jean Marie del Moral

Jaume Roig ens porta als orígens de la vida a través de l’escultura, acompanyades per les fotografies inèdites del procés de creació al seu estudi, realitzades pel prestigiós fotògraf del Moral.

Horari

Agost

Del 8 d’agost al 25 d’agost de 2024 ambdós inclosos.

Tardes (17:00 - 21:00).

Sempre amb cita prèvia.

La exposisió ya ha tancada.

Exposició

L’exposició de Jaume Roig s’inaugura dimecres 7 d’agost. Ens fa retrocedir en el temps per trobar un punt comú, on tot s’inicia, lluny de la tecnologia d’avantguarda fins als orígens de tota la vida de la terra.

Escultor i pintor, Jaume Roig va aprendre el seu ofici per osmosi, creixent a l’estudi mallorquí de la seva mare ceramista. Amb la seva recerca personal ha fet seu l’art, una interpretació moderna de la ceràmica antiga tradicional. Roig es submergeix en el món físic autèntic, vivint a l’illa amb simplicitat, cuidant el seu bestiar, i utilitzant el seu estudi per crear obres desde lo esencial, cercant senzillesa i puresa en les formes, jugant amb el límit de la imperfecció. Utilitza tècniques i formes austeres per treballar tant el fang com la pintura. Sempre té en compte el volum, la llum i l’ombra que acabaràn de completar cada peça, amb l’objectiu de conseguir un resultat que podría ser antic o del futur, és a dir: el repte de l’atemporalitat.

Per a aquesta nova exposició, Roig presenta “Last Common Universal Ancestor” (l’últim ancestre comú universal) (LUCA), un bacteri unicel·lular hipotetitzat a l’arrel de l’arbre de la vida, del qual van sorgir totes les infinites formes d’existència que ens envolten. Jaume Roig ens demana que fem un pas enrere no milers, sinó milers de milions d’anys, a les primeres formes de vida a partir de les quals podem connectar el nostre propi llinatge.

Les seves escultures desenvolupen l’estructura d’aquesta forma microscòpica i senzilla, a la nostra pròpia escala humana, cercant allò que a nivell existecial ens uneix a tots els èssers, o que a nivell artístic sería l’origen de tota forma, com ho és la linea o el cercle. Roig també ha creat noves escultures amb el ferrer Joan Ramón Sunyer que presenta per primera vegada en aquesta mostra al Secret Mill i que complementaran els cuadres i les ceràmiques.

La instal·lació de Roig s’acompanya de sis fotografies realitzades a l´estudi Es Pinaret, entre 2019 i 2024. Les fotografies són obra de l’estimat i prestigiós fotògraf Jean Marie del Moral, qui ha inmortalitzat els tallers i obres de Miró i Barceló entre moltíssimis d’artistes contemporanis. Durant la inauguració, es presentarà per primera vegada en públic el llibre monogràfic realitzat per del Moral que revela l’estudi i la pràctica creativa de Roig.