Secret Mill 2024 - Il·lusió

2024

Aquest any, l’IA està explotant. Per primer cop, des que els humans van utilitzar la tecnologia—un pinyó, un llapis, una canya, un pigment—per expressar-se, la tecnologia ha superat el seu creatore. L’IA pot imitar estils d’artistes vius i morts, conjurar paraules en un simulacrum d’intel·ligència, parlar en veus humans.

La imatges digitals i el text que llegim són tot resultat de manipulació estadística, pur logos. Darrere del que percebem com l’art i literatura de IA és un paisatge alienígena de nombres. Si reconeixem això com familiar és perquè estem predisposats a fer-ho, com veure una cara a la lluna; pareidolia?

Una pregunta important, ja que l’any també veu escriptors que fan vaga per assegurar els seus drets creatius i imatges conjurades en moments desplaçant els il·lustradors dels quals van ingerir les seves dades. És un any electoral en el qual no podem creure res del que veiem, sentim o llegim, a una pantalla.

Cabe preguntar-se: aquest nou mètode de crear art… fa il·lusió? o és il·lusió?

ART 2024

Per al 2024, hem col·laborat amb art advisor Thaïs Botinas per col·laborar i organitzar un programa que ressoni amb el nostre tema: il·lusió.

Hem convidat Carles Taché per compartir les seves idees en un esdeveniment inaugural, en un diàleg amb Thaïs Botinas, moderat per Ignasi Rifé (coordinador d’Elea).

Després, a tota la temporada estival, els artistes José María de Aurora & Yoyo Balagué, Xavier González Arnau, Jaume Roig & Jean Marie del Moral, i Manolo Sierra; artistes que valoren el fonamental i real; ens oferiran forma i gest, pigment i cuit, creacions físiques i humans úniques que no es poden reproduir digitalment o experimentar via una pantalla.

Programme 2024

8 June 2024

Carles Taché en discussió @ Secret Mill.

30 June 2024 - 14 July 2024

Aether And Earth” - José María de Aurora & Yoyo Balagué. El gest i la forma expressats per la pintura i la ceràmica habiten junts al molí en una col·laboració sense precedents; un fussió alquimista tocada pel zen.

21 July 2024 - 4 August 2024

“Interregnes” - Xavier González Arnau. Les vastes pintures romàntiques del món natural d’aquest artista ens regalen l’espai de contemplació a la pau del Molí.

8 August 2024 - 20 August 2024

“Lost Universal Common Ancestor” - Jaume Roig amb Jean Marie del Moral. Les escultures de Roig aspiren precàriament envers el cel blau, provocant l’evolució de l’espècie a partir de la seva germinació. Estaran acompanyades per les fotografies inèdites del procés de creació al seu estudi, realitzades pel prestigiós fotògraf del Moral.

29 August 2024 - 15 September 2024

“S” - Manolo Sierra. El nostre artista resident de la casa torna. El pintor s’abraça a una lletra i als conceptes que genera per portar a la pintura part de la història del que és viscut.